Quan li comentes a algú que la meditació pot ajudar-lo a millorar el seu estat de salut, sol reaccionar dient que no te temps per perdre’l amb aquestes qüestions.

Hi ha gent que creu que això de meditar és per quatre il·luminats místics i que no es té temps per perdre amb quelcom que necessita tanta dedicació. No s’adonen que precisament aquesta “falta de temps” és el que els està portant a un estat patològic. És l’arxienemic: l’estrès.

Pensem: quan temps perdem en coses que veritablement no son importants? Mirar la tele, hores a les xarxes socials…No podem reduir-ho per millorar-nos la salut? Tampoc necessitem una hora diaria, n’hi ha prou començant amb 5 minuts diaris. Poc a poc anirem augmentant el temps sense ni adonar-nos-en per realitzar 20-30 minuts diaris.

Un dels problemes que patim és que no sabem centrar-nos en el present. En lloc de viure el present, cometem dos errors contínuament:

  1. Repassem mentalment actes de coses passades que ens han fet mal i no podem oblidar. Això és comprensible fins un cert punt ja que està gravat en el nostre sistema límbic i es difícil d’esborrar. En realitat no ho podrem esborrar, però ho hem d’acceptar. Sense acceptació no podem passar pàgina.
  2. Ens fem elucubracions de futur que ens provoquen angoixa. No ens adonem que el futur existeix només en el nostre cervell. Es evident que si cada dia algú m’esbronca a la feina, puc suposar que demà també ho farà i això em genera estrès. Però, hem d’evitar pensaments negatius d’accions futures que no han tingut lloc mai, ni sabem si passaran. Cal fer elucubracions negatives d’aquelles que comencen per: i si..?

No es que sigui intrínsicament perjudicial pensar en clau de passat o futur. El problema és quan aquests pensaments ens generen angoixa, quan no voldríem tenir-los i ens apareixen amb asiduïtat. Per exemple, no és el mateix tenir un pensament negatiu i deixar que ens vagi afectant, recreant-nos en el propi mal estar, entrant en un cicle viciós, que tenir el mateix pensament veient-lo des de fora. Llavors, prestar-li l’atenció que es mereix, controlant les sensacions que ens provoca i acabar acceptant-lo com a no real ja que el futur no el coneixem.

La meditació ens ajuda a millorar aquests actes ja que ens permet centrar-nos en el present.

Es sol recomanar que es realitzi pel matí al aixecar-nos ja que així començarem el dia relaxats i amb més energia. Si ets dels que s’aixequen amb el temps just o vas a dormir estressat, potser et convindrà més abans de ficar-te al llit.

BENEFICIS DE LA MEDITACIÓ

Àrea prefrontal esquerra

Aquests es noten a nivell psicològic i també físic. Aquest estudi demostrà canvis d’activació en el cantó esquerra del cervell i un augment de la resposta immunitària.  Després de la meditació augmentaven més els anticossos per la vacuna de la grip en el grup que meditava que en el dels que no havien fet meditació. Com deia, s’ha comprovat que la meditació acaba induint noves connexions neuronals en la zona prefrontal esquerra (detall). Aquesta zona està relacionada amb les emocions positives i la felicitat.

També en pacients oncològics s’han observat millores en paràmetres tant psicològics com físics (estudi).

A nivell físic la meditació millora el sistema immune, redueix la pressió arterial i el dolor. A nivell cel·lular la meditació millora l’activitat de l’enzim anomenat telomerasa (estudi , estudi) que està relacionat amb la capacitat de la cèl·lula per dividir-se, augmentant el temps de vida útil de la mateixa. Es a dir, que biologicament serem més joves que cronològicament.

A nivell cerebral s’observen millores com l’augment de la sensació de felicitat, regulació de les emocions, de l’atenció i la memòria (això per canvis cerebrals en la matèria gris). Es redueixen l’ansietat, la depressió, i l’estrès (estudi). També ens ajudarà a dormir millorant la qualitat del son (estudi).

No hem d’oblidar que l’ésser humà és un ésser social. Els beneficis s’obtenen inclús a aquest nivell: incrementa l’empatia, la solidaritat, la cohesió social i redueix la sensació de soledat.

En definitiva, ens farà reduir les rumiacions i conflictes interns que pertorben la nostre felicitat, ajudant-nos a redescobrir una manera nova d’entendre la realitat que ens envolta.

Sobre com realitzar la meditació teniu diferents webs com aquesta. Cal prendre-s´ho amb calma i anar practicant fins convertir-ho en un hàbit.

Finalment comentar que els seus efectes poden notar-se a partir de 8 setmanes de pràctica diaria.

Tot el contingut del blog és a títol informatiu.

En cas de necessitat consultar amb un profesional de la salut.

Altres post similars…

Recibe mis artículos en tu email!!!
Libre de spam.

Pin It on Pinterest

Share This

¿Quieres saber cómo mejorar tu salud?

Suscríbete y recibe mis

post en tu email !!

Rellena el siguiente formulario para suscribirte.

Podrás darte de baja cuando lo desees.

You have Successfully Subscribed!