Dintre de les accions que ens permeten mantenir-nos sans es troba el descans nocturn. Dormir les hores adequades que ens permetin aixecar-nos descansats i renovats és de vital importància per mantenir una bona salut. Cal considerar que a mesura que envellim reduim les hores de descans sense que això representi un problema en si.  La qüestió es llevar-se amb la sensació d’haver dormit prou i descansat.

El ritme circadià, que marca l’estat de vigilia i son, es controla a nivell  del nucli supraquiasmàtic de l’hipotàlem, i està dominat per la llum solar (d’aquí un dels motius pels quals és important exposar-se al sol). A la retina hi ha un pigment anomenat melanopsina que és sensible a la llum blava i que envia informació a l’anomenat nucli per determinar si ha d’augmentar la secreció de melatonina (més alta al caure la nit i desaparèixer la llum blava), que és la hormona que afavoreix el son en condicions normals.

Un dels primers problemes que tenim per poder descansar bé és la poca exposició a la llum solar. El nostre cos espera una elevada variabilitat de llum, que és el que hem tingut evolutivament, entre el matí i el vespre. Per contra, la majoria de nosaltres estem en un recinte tancat amb llum artificial, de manera que la intensitat de llum que rebem no te res a veure amb la llum natural, i endemés, es de valor constant al llarg del dia. Al fer-se fosc ens trobem amb la mateixa llum artificial i immersos davant del televisor, de la tablet, o del mòvil, de manera que continuem sotmesos a la llum blava que emeten aquests aparells (acabem de veure que ha de desaparèixer la llum blava per secretar nivells correctes de melatonina).

Quanta més exposició a la llum natural tinguem de dia, millor es regularà el ritme circadià, en el qual també intervé la secreció de cortisol pel matí, que és el que fa despertar-nos de manera natural.

Quins problemes de salut ens reporta dormir inadequadament?

Podem parlar en primer lloc de la obesitat. Escorçar les hores de son (estudi), o tenir patrons del son alterats (estudi), està relacionat amb la obesitat. S’ha vist que es dona una reducció en els nivells de l’hormona leptina, que com varem veure aquí és una hormona que redueix la ingesta al proporcionar idea dels dipòsits de greix. D’altre banda, s’augmenta la secreció de Grelina, que és una hormona orexígena (que incrementa la gana). Al mateix temps també pot alterar la sensibilitat a la insulina, factor favoridor a l’increment de pes i a la generació de diabetis tipus II.

Tenim doncs un segon problema de salut: diabetis tipus II. Hi ha un impacte negatiu sobre el metabolisme dels hidrats de carboni similar al causat pel propi envelliment (estudi). Això ens porta a augmentar el risc a patir diabetis tipus II, de manera que a menys hores de descans, major probabilitat. Però la inversa també representa un problema ja que l’excés d’hores de son també s’associa amb baixa sensibilitat a la insulina (estudi).

Es va estudiar la relació entre la durada del son i la incidència de càncer, no trobant-se relació en general (estudi). Anteriorment, però, si s’havia trobat relació (estudi). Si s’ha trobat una relació en dones per càncer depenent d’estrògens al dormir més de 10 hores (estudi). Cal entendre que relació no implica causalitat, encara que és un factor més a tenir en compte. Crec que si es possible una relació tenint en compte les alteracions dels ritmes circadians i les alteracions hormonals que comporta. Relació que s’ha vist, per exemple, en treballadors per torns.

Un cop iniciat el procés de formació tumoral, la reducció del descans afavorirà el seu desenvolupament. Això podria explicar-se, en part, perquè durant la privació de son hi ha una reducció important de les cèl·lules natural killer (NK) (estudi). Donat que el seu paper és la destrucció de cèl·lules infectades o que puguin ser cancerígenes, explicaríem que aquestes puguessin proliferar amb més facilitat.

Inclús la privació del son pot afectar a la immunització a través de les vacunes, reduint-ne l’efecte , i a l’inversa, dormir després de la vacunació incrementa la formació d’anticosos (estudi).

La mala qualitat del son afecta també a l’esfera psicològica, influint en la presa de decisions, i funcions cognitives com la memòria o la capacitat d’atenció.

A més d’aquestes hi ha altres patologies que es poden afavorir pel fet de dormir malalment, com l’alzheimer, la fibromialgia, malalties infeccioses o les migranyes.

Perquè s’afavoreixen aquests trastorns comentats?

La qualitat del son afecta al sistema immunològic, incrementant el risc de malalties infeccioses,  i inflamatòries (malalties cardiovasculars, càncer i depressió major). Això és degut a que el son influeix en el sistema hipotàlem-hipòfisi-adrenal i en el sistema nerviós simpàtic, que al seu temps regulen la resposta del sistema immunitari. Amb les alteracions del són, aquestes dues vies es mantenen activades, de vegades només una, quan no haurien d’estar-ho. Això genera un estat proinflamatori i supressió de gens antivirals, entre d’altres accions, que afavoreixen els diferents estats patològics.

Així, podem veure com un correcte descans nocturn, junt amb una correcta alimentació i un intestí sa, són pilars basics per mantenir i recuperar la salut.

En un proper post veurem com incrementar la qualitat del son.

El contingut d’aquest blog és a títol informatiu.

En cas de necessitat consultar amb un professional de la salut.

Altres post similars….

Recibe mis artículos en tu email!!!
Libre de spam.

Pin It on Pinterest

Share This

¿Quieres saber cómo mejorar tu salud?

Suscríbete y recibe mis

post en tu email !!

Rellena el siguiente formulario para suscribirte.

Podrás darte de baja cuando lo desees.

You have Successfully Subscribed!