L’índex glicèmic dels aliments es un valor que ens indica, segons creu quasi tothom, jo inclòs, la velocitat en la que s’absorbeixen a nivell intestinal els hidrats de carboni dels aliments.

És una mesura que es té en compte ja que, en principi, les dietes amb hidrats d’index glicèmic baix es suposen més eficaces per perdre pes o per evitar guanyar-ne. En aquest sentit trobem estudis que així o demostren i d’altres que no. La lògica ens fa pensar que és iaxí ja que al mantenir nivells insulinics més baixos (ja que la glucosa s’eleva menys) serà més fàcil perdre pes o no guanyar-ne. Com en tot, a nivell individual és quan un ha de fer la prova i comprovar si n’obté benefici.

He dit “segons creu quasi tothom”, perquè a la pàgina web de Montignac   (que dona nom a la famosa dieta) podem llegir: “ todas las experimentaciones sobre los índices glicémicos y en particular las de David Jenkins, demuestran que un índice glicémico bajo (por ingestión de cantidades equivalentes) revela que una menor cantidad de glucosa fue absorbida y no que la absorción intestinal fue más lenta.” Però per tot arreu sentireu a parlar que es tracta de la velocitat en la que s’absorbeix la glucosa. La conseqüència d’això seria que si contem calories, hauríem de contar-ne menys corresponents als hidrats d’índex baix.

Per això, quan el valor es baix, voldrà dir que els hidrats d’aquell aliment provocaran una baixa secreció d’insulina. Tendiran a engreixar menys que una mateixa quantitat d’hidrat continguda en un aliment d’ índex més elevat. Ara bé, com he dit, la baixa secreció d’insulina vindria generada per la menor absorció d’hidrat en els d’index glicèmic baix, no per una qüestió de velocitat.

Hem de tenir en compte que son valors mesurats per l’aliment en solitari i en dejú.  Depenent de la composició total del menjar que ingerim , es pot variar l’IG i per tant, no ens podem refiar al 100% d’aquests valors. Un altre factor que modifica l’IG és la manera de cuinar l’aliment. Per exemple, quan bullim la pasta o la patata desfem part del seu midó que serà més fàcilment absorbible. Però si deixem refredar-los a 4ºC i després els escalfem lleugerament abans de menjar, haurem passat part del midó a midó resistent que no podem absorbir-lo. Per tant, tindrem un menor IG.

Cal considerar que l’IG no és un valor inherent d’un aliment concret, sinó la mitjana del seu valor sobre diferents individus. Per tant, aquest valor mitg variarà segons la sensibilitat a la insulina de cada individuo.

Un valor més encertat per saber si ens convé un aliment pel seu contingut en hidrats de carboni és la càrrega glucèmica (CG), que ens indica la quantitat d’hidrats que conté una ració. Per tant, podem trobar aliments amb IG elevat però CG baixa degut a que el seu contingut en hidrats és baix. Així per exemple, la pinya té un IG elevat però una CG baixa. Molta pinya hem de menjar per què ens provoqui una elevació de glucosa, i per tant d’insulina, que faria més difícil perdre pes.

Un altre manera per reduir l’absorció dels sucres es començar el menjar amb vegetals. Es per tant un bon sistema per perdre pes, ja que es redueix l’absorció d’hidrats, començar els menjars amb una amanida, que reduirà tant la velocitat com la quantitat d’hidrat absorbit.

Pel que fa a la conservació de la salut hem de tenir en compte el que sempre dic: mengeu només menjar de veritat. Aquell amb el que l’espècie humana ha evolucionat. Quina casualitat, o no, que són aquests aliments els que presenten, en general, menor IG o major densitat nutricional, de forma que estimulen menys la secreció d’insulina. En aquest cas, no cal preocupar-nos de l’IG dels aliments.

Tot el comentat en el blog és a títol informatiu.

En cas de necessitat consultar amb un profesional de la salut.

Altres post similars…

Recibe mis artículos en tu email!!!
Libre de spam.

Pin It on Pinterest

Share This

¿Quieres saber cómo mejorar tu salud?

Suscríbete y recibe mis

post en tu email !!

Rellena el siguiente formulario para suscribirte.

Podrás darte de baja cuando lo desees.

You have Successfully Subscribed!